mandag den 6. januar 2025

Interview om Vartegn og 3 anbefalinger af andre bøger om klima

 I blandt andet Århus Stiftstidende, Jyske Stiftstidende, Avisen Danmark (Fyns Amtsavis) og andre aviser, kunne man lørdag, d. 4. januar læse et interview med mig om "Vartegn". 

Jeg svarer på 3 spørgsmål om romanen og giver 3 anbefalinger til andre bøger om klima. Jeg kan desværre ikke linke til interviewet, men her er et uddrag: 



 

“Markarbejde” af Seamus Heaney forholder sig ikke direkte til klimaproblematikken, men på engelsk hedder en af hans digtsamlinger “Seeing things”, og det er netop hvad der sker, når man læser. Når man låner Heaneys blik, ser man i glimt så klart mennesket, naturen og kosmos, og jeg vil sige, at det på sin vis er forudsætningen for overhovedet at forstå os selv og klimaproblematikken.  

 

“Planternes liv” af Emanuele Coccia er et filosofisk essay om et nyt natursyn. Coccia udforsker grundlæggende ideer om, hvordan mennesket er en del af naturens kredsløb. Jeg elsker hans på én gang simple og dog overvældende tanker om, at hver gang vi ånder ud, bliver vi en del af verden, og hver gang vi trækker vejret ind, bliver verden en del af os.

 

Charlotte Weitzes roman “Rosarium” handler om en slægt, der bærer kimen til en ny livsform i sig. En livsform hvor mennesket er mere plante end menneske. Weitze blander eventyr og realisme og brevroman. En slags dystopi på menneskehedens vegne, men en utopi på planetens.

 

 



Vartegn er en fascinerende blanding af spændingsroman, klimakritik og drama.

 "Vartegn er en fascinerende blanding af spændingsroman, klimakritik og drama" - sådan begynder Bogblogger.dk sin flotte anmeldelse. 

Hun fortsætter: "Med Grønlands barske natur som kulisse tager Beck læseren med på en rejse fyldt med intriger, mystik og refleksioner over vores ansvar som mennesker – både i forhold til naturen og hinanden."

Og anmeldelsen slutter sådan her: "Romanen giver læseren både spænding og indsigt, og de miljø- og klimaudfordringer, som Grønland står overfor, bliver en del af fortællingen på en måde, der føles både naturlig og tankevækkende.

Lenas søgen efter sandheden om moren bliver romanens drivkraft, og Beck holder spændingen ved lige med små spor og afsløringer, der hele tiden giver læseren lyst til at vende næste side. Vartegn er både en stærk spændingshistorie og en påmindelse om de store spørgsmål, der præger vores tid – alt sammen pakket ind i en fortælling, der er både fængende og oplysende." Læs hele anmeldelsen her.

IH, hvor er jeg glad for den læsning! Både fordi anmelderen hele tiden får lyst til at vende den næste side, og fordi hun ser, at romanen rummer: "refleksioner over vores ansvar som mennesker - både i forhold til naturen og til hinanden."  

For mig var det virkelig spændende at arbejde med spændingskurve og naturfilosofiske og eksistentielle spørgsmål på samme tid. Så når en læser så synes, at det er lykkedes, så bliver jeg rent ud sagt lykkelig. 


 3.7 milliarder år gamle er disse bjergarter, som man kan se fra fjorden ved Nuuk. Ufatteligt dyk tilbage i tiden, og hvad vi alle sammen kommer fra. 

Stor inspiration for mig da jeg skrev VARTEGN, som på sin vis er en moderne myte om at finde sig selv og sit ophav - i snæver - og i bred forstand. 

Den dobbelthed har Bogblogger læst så smukt frem. Tak!